Crnoj Gori 85 miliona dolara

Bez autora
Sep 28 2011

Kredit od 85 miliona dolara, koji će biti iskorišćen za podršku budžetu u narednoj godini potpisali su juče u Vašingtonu ministar finansija Milorad Katnić i direktor Svjetske banke za jugoistočnu Evropu Džejn Armitidž. Iz Ministarstva finansija su saopštili da su za odobravanje DPL aranžmana glavni uslovi koje je SB postavila pred Crnu Goru bili postizanje zadovoljavajućeg nivoa makroekonomske stabilnosti i stabilizacija u oblasti finansijskog, odnosno bankarskog sistema. Potpisivanje ugovora o kreditu predstavlja potvrdu uspješnog sprovođenja niza reformi koje će fiskalni i finansijski sistem učiniti otpornijim i stabilnijim za predstojeće izazove. Potpisivanje ugovora predstavlja i potvrdu unapređenja i jačanja saradnje Crne Gore i SB. Dobijanje kredita za Crnu Goru znači više od novca i to je potvrda vođenja kredibilne i odgovorne politike.

Crnoj Gori 85 miliona dolaraKredit od 85 miliona dolara, koji će biti iskorišćen za podršku budžetu u narednoj godini potpisali su juče u Vašingtonu ministar finansija Milorad Katnić i direktor Svjetske banke za jugoistočnu Evropu Džejn Armitidž.

Iz Ministarstva finansija su saopštili da su za odobravanje DPL aranžmana glavni uslovi koje je SB postavila pred Crnu Goru bili postizanje zadovoljavajućeg nivoa makroekonomske stabilnosti i stabilizacija u oblasti finansijskog, odnosno bankarskog sistema.

- Potpisivanje ugovora o kreditu predstavlja potvrdu uspješnog sprovođenja niza reformi koje će fiskalni i finansijski sistem učiniti otpornijim i stabilnijim za predstojeće izazove. Potpisivanje ugovora predstavlja i potvrdu unapređenja i jačanja saradnje Crne Gore i SB - navodi se u saopštenju.

Katnić je nakon potpisivanja ugovora kazao da dobijanje kredita za Crnu Goru znači više od novca i da je to potvrda vođenja kredibilne i odgovorne politike.

Armitidž, koja je u ime SB potpisala ugovor, saopštila je da je prepoznat napredak Crne Gore na planu fiskalne konsolidacije, uspostavljanja stabilnog bankarskog sektora i sprovođenja strukturnih reformi.

Prema njenim riječima, potrebna je dalja implementacija mjera sa ciljem izgradnje sistema baziranog na principu dugoročne održivosti.

Proces odobravanja DPL kreditnog zaduženja počeo je u aprilu 2009. godine.

Od tada su vođeni intenzivni razgovori između Ministarstva finansija i predstavnika SB.

-Kredit je odobren uz veoma povoljne uslove, sa ročnošću od 20 godina, uključujući grejs period od pet godina i kamatnu stopu koja se veže za šestomjesečni EURIBOR i maržu od 0,8 odsto, što trenutno odgovara kamati od oko 2,5 odsto na godišnjem nivou“, objasnili su iz Ministarstva.

Primjer regionu

Ministar Katnić se u Vašingtonu sastao i sa zvaničnicima američke administracije koje je na pojedinačnim sastancima upoznao sa aktuelnom ekonomskom situacijom u Crnoj Gori, mogućnostima investiranja i planovima vezanim za pravce budućeg razvoja crnogorske ekonomije.

Predstavnici američke administracije pohvalili su napredak Crne Gore, koji je posebno prepoznat u oblasti sprovođenja strukturnih reformi i unapređenju poslovnog ambijenta. Oni su pozitivno ocijenili i napore koje Crna Gora ulaže na planu pružanja podrške malom biznisu.

- Crna Gora je izgradila dobre temelje, izdvojila se kao pozitivan primjer u regionu i na dobrom ste putu da ostvarite postavljene ciljeve - kazao je direktor Odjeljenja za Evropu i centralnu Aziju u Ministarstvu trgovine SAD, Džej Burgess.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik